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Exposure Draft ED/2015/5 Conceptual Remeasurement on a Plan Amendment, 

Curtailment or Settlement/Availability of a Refund from a Defined Benefit Plan 

(Proposed amendments to IAS 19 and IFRIC 14) 

 

     

Question 1—Accounting when other parties can wind up a plan or affect benefits for 

plan members without an entity’s consent 

The IASB proposes amending IFRIC 14 to require that, when an entity determines the 

availability of a refund from a defined benefit plan: 

(a) the amount of the surplus that an entity recognises as an asset on the basis of a 

future refund should not include amounts that other parties (for example, the plan 

trustees) can use for other purposes (for example, to enhance benefits for plan 

members) without the entity’s consent. 

(b) an entity should not assume a gradual settlement of the plan as the justification for 

the recognition of an asset, if other parties can wind up the plan without the entity’s 

consent. 

(c) other parties’ power to buy annuities as plan assets or make other investment 

decisions without changing the benefits for plan members does not affect the availability 

of a refund. 

Do you agree with the proposed amendments? Why or why not? 

 

 

FAP: Agreed .Right to refund of a surplus should not be recognized as a plan assets if other 

parties (the plan trustees) has the unconditional power to reduce surplus or use the plan 

surplus for other purpose. 

 

 

Question 2—Statutory requirements that an entity should consider to determine the 

economic benefit available 

The IASB proposes amending IFRIC 14 to confirm that when an entity determines the 

availability of a refund and a reduction in future contributions, the entity should take 

into account the statutory requirements that are substantively enacted, as well as the 

terms and conditions that are contractually agreed and any constructive obligations. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 

 

FAP: Agreed if the entity has a plan amendment, curtailment or settlement occurs during the 

year, the entity should determines any affect of a refund or a reduction in future contribution 

at the end of the reporting period. This is consistent with IAS 19 para 87 which uses a 

concept of substantive enacted regulations and also IAS 12 Income Taxes uses a similar 

concept. 
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Question 3—Interaction between the asset ceiling and past service cost or a gain or loss 

on settlement 

The IASB proposes amending IAS 19 to clarify that: 

(a) the past service cost or the gain or loss on settlement is measured and recognised in 

profit or loss in accordance with the existing requirements in IAS 19; and 

(b) changes in the effect of the asset ceiling are recognised in other comprehensive 

income as required by paragraph 57(d)(iii) of IAS 19, as a result of the reassessment of 

the asset ceiling based on the updated surplus, which is itself determined after the 

recognition of the past service cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 

 

FAP: Agreed. The past service cost or the gain or loss on settlement should be measured and 

recognised in profit or loss with consistent with IAS 19. Next step, the entity should 

determine the effect of the assets ceiling and recognize in OCI in accordance with IAS 19 

para 57(d). 

 

 

Question 4—Accounting when a plan amendment, curtailment or settlement occurs 

The IASB proposes amending IAS 19 to specify that: 

(a) when the net defined benefit liability (asset) is remeasured in accordance with 

paragraph 99 of IAS 19: 

(i)   the current service cost and the net interest after the remeasurement are 

determined using the assumptions applied to the remeasurement; and 

(ii) an entity determines the net interest after the remeasurement based on the 

remeasured net defined benefit liability (asset). 

(b) the current service cost and the net interest in the current reporting period before a 

plan amendment, curtailment or settlement are not affected by, or included in, the past 

service cost or the gain or loss on settlement. 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 

FAP:  Agrees with the proposed amendment as the financial information will be provided 

more relevant information and enhanced comparability and understandability. 
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Question 5—Transition requirements 

The IASB proposes that these amendments should be applied retrospectively, but 

proposes providing an exemption that would be similar to that granted in respect of the 

amendments to IAS 19 in 2011. The exemption is for adjustments of the carrying 

amount of assets outside the scope of IAS 19 (for example, employee benefit expenses 

that are included in inventories) (see paragraph 173(a) of IAS 19). 

Do you agree with that proposal? Why or why not? 

 

 

FAP : Agrees with the proposed amendment as the financial information will be enhanced 

comparability and understandability. 

 


