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    August 25, 2021 
Mr. Hans Hoogervorst 

Chairman 

International Accounting Standards Board (IASB) 

Columbus Building 

7 Westferry Circus, Canary Wharf, 

London E14 4HD, United Kingdom 

 

Dear Mr. Hoogervorst, 

 

Response on IFRS Standards Discussion Paper DP/2020/2 - Business Combinations 

under Common Control 

 

The Thailand Federation of Accounting Professions would like to show our appreciation on 

the opportunity to response on IFRS Standards Discussion Paper DP/2020/2 - Business 

Combinations under Common Control. Overall, we agree with the board’s preliminary 

view on the scope, accounting treatments and disclosure requirements on the business 

combinations under common control project.  
 
Please find our responses to the specific survey raised in IFRS Standards Discussion Paper 

DP/2020/2 - Business Combinations under Common Control in an attachment. We 

believe that these responses will help the practitioners in the future and that our response will 

contribute positively to the IASB’s due process. Should you need more information, please 

kindly contact the Thailand Federation of Accounting Professions.  
  
  

The Thailand Federation of Accounting Professions avails itself of this opportunity to the 

International Accounting Standards Board the assurances of its highest consideration.  

 
Yours sincerely, 

 

 
 

Associate Professor Dr. Vorasak Toommanon 

Chairman of Thai Accounting Standards Board 

Thailand Federation of Accounting Professions  
Bangkok, Thailand 
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IFRS Standards Discussion Paper DP/2020/2  - Business Combinations under 

Common Control 
   

 

Project Scope 

Question 1  

Paragraphs 1.10–1.23 discuss the Board’s preliminary view that it should develop proposals that cover 

reporting by the receiving company for all transfers of a business under common control (in the Discussion 

Paper, collectively called business combinations under common control) even if the transfer: 

(a)  is preceded by an acquisition from an external party or followed by a sale of one or more of the 

combining companies to an external party (that is, a party outside the group); or 

(b)   is conditional on a sale of the combining companies to an external party, such as in an initial public 

offering. 

Do you agree with the Board’s preliminary view on the scope of the proposals it should develop? 

Why or why not? If you disagree, what transactions do you suggest that the Board consider and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s preliminary view on the scope of the proposals laid out in paragraphs 

1.10–1.23. This is because all business combinations under common control transactions are controlled by 

the ultimate control party.  

In addition, we would like the board to consider the accounting treatment for the separate financial 

statement under the business combination under common control. 
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Selecting the measurement method 

Question 2 

Paragraphs 2.15–2.34 discuss the Board’s preliminary views that: 

(a)  neither the acquisition method nor a book-value method should be applied to all business 

combinations under common control. 

Do you agree? Why or why not? If you disagree, which method do you think should be applied to all 

such combinations and why? 

(b)  in principle, the acquisition method should be applied if the business combination under common 

control affects non-controlling shareholders of the receiving company, subject to the cost–benefit 

trade-off and other practical considerations discussed in paragraphs 2.35–2.47 (see Question 3). 

Do you agree? Why or why not? If you disagree, in your view, when should the acquisition method 

be applied and why? 

(c)  a book-value method should be applied to all other business combinations under common control, 

including all combinations between wholly-owned companies. 

Do you agree? Why or why not? If you disagree, in your view, when should a book-value method be 

applied and why? 

TFAC:   

2(a) Yes, we agree that neither the acquisition method nor a book-value method should be applied to all 

business combinations under common control. Because, when the structure of shareholder is different, it 

may create a need for different information. 

2(b) Yes, we agree in principle with paragraphs 2.35–2.47. The costs of preparations are quite high under 

the acquisition method so we should decide based on the needs of the user, NCI, which can’t access the 

information by itself from another source except from the financial statement. 

2(c) Yes, we agree that a book-value method should be applied to all other business combinations under 

common control, including all combinations between wholly owned companies. 
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Selecting the measurement method 

Question 3 

Paragraphs 2.35–2.47 discuss the cost–benefit trade-off and other practical considerations for business 

combinations under common control that affect non-controlling shareholders of the receiving company. 

(a)   In the Board’s preliminary view, the acquisition method should be required if the receiving company’s 

shares are traded in a public market. 

Do you agree? Why or why not? 

(b)   In the Board’s preliminary view, if the receiving company’s shares are privately held: 

(i)    the receiving company should be permitted to use a book-value method if it has informed all of 

its non-controlling shareholders that it proposes to use a book-value method and they have not 

objected (the optional exemption from the acquisition method). 

Do you agree with this exemption? Why or why not? Do you believe that the exemption will be 

workable in practice? If not, in your view, how should such an exemption be designed so that it 

is workable in practice? 

(ii)  the receiving company should be required to use a book-value method if all of its non‑controlling 

shareholders are related parties of the company (the related-party exception to the acquisition 

method). 

Do you agree with this exception? Why or why not? 

(c)   If you disagree with the optional exemption (Question 3(b)(i)) or the related-party exception 

(Question 3(b)(ii)), in your view, how should the benefits of applying the acquisition method be 

balanced against the costs of applying that method for privately held companies? 

TFAC: 

3(a) Yes, we agree with the Board’s preliminary view. The acquisition method should be required if the 

receiving company’s shares are traded in a public market. This is because an investor can compare the 

financial statements with another company as they are measured on the same basis. 

3(bi) Yes, we agree with the Board’s preliminary view. If the receiving company’s shares are privately 

held, the receiving company should be permitted to use a book-value method if it has informed all of its 

non-controlling shareholders. This is because NCI shareholders can’t access the information from another 
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source. So, if they have no objection the company doesn’t need to pay for information which will be 

provided without use. 

3(bii) Yes, we agree that the receiving company should be required to use a book-value method if all of its 

non‑controlling shareholders are related parties of the company (the related-party exception to the 

acquisition method). This is because they can access to the internal source of information. 

 
 

Selecting the measurement method 

Question 4 

Paragraphs 2 .4 8 –2 .5 4  discuss suggestions from some stakeholders that the optional exemption from and 

the related-party exception to the acquisition method should also apply to publicly traded companies. 

However, in the Board’s preliminary view, publicly traded receiving companies should always apply the 

acquisition method. 

( a)  Do you agree that the optional exemption from the acquisition method should not be available for 

publicly traded receiving companies? Why or why not? If you disagree, in your view, how should 

such an exemption be designed so that it is workable in practice? 

(b)  Do you agree that the related-party exception to the acquisition method should not apply to publicly 

traded receiving companies? Why or why not? 

TFAC:  

4(a) Yes, we agree that the optional exemption from the acquisition method shouldn’t be available for 

publicly traded receiving companies because an investor can compare the financial statements with other 

companies as they are measured on the same basis. 

4(b) Yes, we agree that the related-party exception to the acquisition method shouldn’t apply to publicly 

traded receiving companies. This is because an investor can compare the financial statements with other 

companies as they are measured on the same basis. 
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Applying the acquisition method 

Question 5 

Paragraphs 3.11–3.20 discuss how to apply the acquisition method to business combinations under 

common control. 

(a) In the Board’s preliminary view, it should not develop a requirement for the receiving company to 

identify, measure and recognise a distribution from equity when applying the acquisition method to a 

business combination under common control. 

Do you agree? Why or why not? If you disagree, what approach for identifying and measuring a 

distribution from equity do you recommend and why? In particular, do you recommend either of the 

two approaches discussed in Appendix C or do you have a different recommendation? 

(b) In the Board’s preliminary view, it should develop a requirement for the receiving company to 

recognise any excess fair value of the identifiable acquired assets and liabilities over the consideration 

paid as a contribution to equity, not as a bargain purchase gain in the statement of profit or loss, when 

applying the acquisition method to a business combination under common control. 

Do you agree? Why or why not? If you disagree, what approach do you recommend and why? 

(c) Do you recommend that the Board develop any other special requirements for the receiving company 

on how to apply the acquisition method to business combinations under common control? If so, what 

requirements should be developed and why are any such requirements needed? 

TFAC:  

5(a) Yes, we agree with the Board’s preliminary view. It shouldn’t develop a requirement for the receiving 

company to identify, measure and recognise a distribution from equity when applying the acquisition 

method to a business combination under common control. This is because it’s complicated and needs 

greater scrutiny to determine whether the company uses a different judgement. The answer may be 

different so we think it would be unhelpful. 

5(b) Yes, we agree with the Board’s preliminary view. It should develop a requirement for the receiving 

company to recognise any excess fair value. This is because the transaction is controlled by an ultimate 

control party so the presentation of gains from a bargain purchase may not be a fair representation. 
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5(c) No, we don’t recommend that the Board develops any other special requirements for the receiving 

company on how to apply the acquisition method to business combinations under common control. 

 
 

 

Applying a book-value method 

Question 6 

Paragraphs 4.10–4.19 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a book-value method to a 

business combination under common control, the receiving company should measure the assets and 

liabilities received using the transferred company’s book values. 

Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, what approach do you 

suggest and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s preliminary view that, when applying a book-value method to a business 

combination under common control, the receiving company should measure the assets and liabilities 

received using the transferred company’s book values. This is because the assets and liability of both the 

receiving company and transferred company will be treated on the same basis without considering the 

group structure. 
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Applying a book-value method 

Question 7 

Paragraphs 4.20–4.43 discuss the Board’s preliminary views that: 

(a)  the Board should not prescribe how the receiving company should measure the consideration paid in its 

own shares when applying a book-value method to a business combination under common control; and 

(b)  when applying that method, the receiving company should measure the consideration paid as follows: 

(i) consideration paid in assets—at the receiving company’s book values of those assets at the 

combination date; and 

(ii) consideration paid by incurring or assuming liabilities—at the amount determined on initial 

recognition of the liability at the combination date applying IFRS Standards. 

Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, what approach do you 

suggest and why? 

TFAC  

7(a) Yes, we agree that the Board shouldn’t prescribe how the receiving company should measure the 

consideration paid in its own shares when applying a book-value method to a business combination under 

common control. This is because the difference between the consideration paid and the book value of 

assets and liability will be shown in equity. There’s no economic benefit in this case because both the 

consideration and the difference are shown in the same category, in equity. 

7(b) Yes, we agree because both the consideration paid in assets and assets and liabilities acquired will be 

measured on the same basis.  
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Applying a book-value method 

Question 8 

Paragraphs 4.44–4.50 discuss the Board’s preliminary views that: 

(a) when applying a book-value method to a business combination under common control, the receiving 

company should recognise within equity any difference between the consideration paid and the book 

value of the assets and liabilities received; and 

(b) the Board should not prescribe in which component, or components, of equity the receiving company 

should present that difference. 

Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, what approach do you 

suggest and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s views in paragraphs 4.44–4.50. This is because the presentation for each 

component in equity may be limited by the laws and regulations of each country. It’ll be more flexible if 

it’s not prescribed that the receiving company should present that difference in which components within 

equity. 
 

 

Applying a book-value method 

Question 9 

Paragraphs 4.51–4.56 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a book-value method to a 

business combination under common control, the receiving company should recognise transaction costs as 

an expense in the period in which they are incurred, except that the costs of issuing shares or debt 

instruments should be accounted for in accordance with the applicable IFRS Standards. 

Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, what approach do you 

suggest and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s preliminary view laid out in paragraphs 4.51–4.56.  
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Applying a book-value method 

Question 10 

Paragraphs 4.57–4.65 discuss the Board’s preliminary view that, when applying a book-value method to a 

business combination under common control, the receiving company should include in its financial 

statements the assets, liabilities, income and expenses of the transferred company prospectively from the 

combination date, without restating pre-combination information. 

Do you agree with the Board’s preliminary view? Why or why not? If you disagree, what approach do you 

suggest and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s preliminary view laid out in paragraphs 4.57–4.65. This is because it will 

save time and costs. 

 
 

Disclosure requirements 

Question 11 

Paragraphs 5.5–5.12 discuss the Board’s preliminary views that for business combinations under common 

control to which the acquisition method applies: 

(a) the receiving company should be required to comply with the disclosure requirements in IFRS 3 

Business Combinations, including any improvements to those requirements resulting from the 

Discussion Paper Business Combinations—Disclosures, Goodwill and Impairment; and 

(b) the Board should provide application guidance on how to apply those disclosure requirements together 

with the disclosure requirements in IAS 24 Related Party Disclosures when providing information 

about these combinations, particularly information about the terms of the combination. 

Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, what approach 

do you suggest and why? 

TFAC:  

Yes, we agree with the Board’s preliminary views laid out in paragraphs 5.5–5.12. 
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Disclosure requirements 

Question 12 

Paragraphs 5.13–5.28 discuss the Board’s preliminary views that for business combinations under common 

control to which a book-value method applies: 

(a) some, but not all, of the disclosure requirements in IFRS 3 Business Combinations, including any 

improvements to those requirements resulting from the Discussion Paper Business Combinations—

Disclosures, Goodwill and Impairment, are appropriate (as summarised in paragraphs 5.17 and 5.19); 

(b) the Board should not require the disclosure of pre-combination information; and 

(c) the receiving company should disclose: 

(i)  the amount recognised in equity for any difference between the consideration paid and the book 

value of the assets and liabilities received; and 

(ii)  the component, or components, of equity that includes this difference. 

Do you agree with the Board’s preliminary views? Why or why not? If you disagree, what approach 

do you suggest and why? 

 

TFAC:   

Yes, we agree with the Board’s preliminary views laid out in paragraphs 5.13–5.28. 
 


